A Velencei-tó 7 rejtett titka

Tudtad, hogy a Velencei-tó már több százszor teljesen kiszáradt, vagy, hogy cápa nagyságú halak élnek a vízben? És azt, hogy a nádszigetek titkos ösvényeken megközelíthető, fura nevű belső tisztásokat rejtenek? Jártál már Velence máig lakatlan szigetén? – ismerd meg velünk a Velencei-tó 7 rejtett titkát!

Így nézne ki a Velencei-tó, ha ma is kiszáradna.
Így nézne ki a Velencei-tó, ha ma is kiszáradna. (illusztáció)

1. A VELENCEI-TÓ TELJESEN KISZÁRADT

A Velencei-tó a távoli sztyeppék tavaihoz hasonlatos: ha nincs elég csapadék a vízgyűjtő területén, teljesen kiszárad. Ez nagyjából 100 évente egyszer fordul elő. Legutóbb három teljes évig nem volt egy csepp víz sem a Velencei-tóban, 1863 és 1866 között, ekkor a székesfehérvári huszárezred gyakorlatozott a kiszáradt mederben. A nagyjából 12.000 éves tó, életútjának körülbelül a felénél tart, emberi beavatkozások nélkül elláposodás, majd feltöltődés lenne a sorsa néhány évezreden belül.

2. CÁPA MÉRETŰ HALAK ÚSZNAK A TÓBAN

A Velencei-tó rengeteg halfaj otthona. Az alig pár centis sneciktől a cápa nagyságú harcsáig terjed a méret-skála. A harcsák ugyan megtermett halak, mégis nagyon-nagyon ritkán találkozni velük, hiszen életük nagy részét teljesen elrejtőzve, úszó nádszigetek alatt töltik, s csak táplálkozni merészkednek elő. Nehéz a dolguk a rájuk vadászó horgászoknak is, nagy büszkeség, ha horogra akad egy-egy példány. A legnagyobb a Velencei-tavon fogott harcsa közel 110 kilogrammot nyomott.

A harcsa.

3. A KÉT LAKATLAN SZIGET TITKA

A Velencei-tó medrének kotrásakor az 1960-as években a kitermelt iszapból két mesterséges szigetet hoztak létre. Az egyik az agárdi Cserepes-sziget a másik pedig a Velencei strandokról is megfigyelhető valahai Úttörő-sziget (ma Velence-sziget). A sziget onnan kapta a nevét, hogy a hetvenes években természetes anyagokból készült „öko” gyermektábort terveztek építeni rajta. Ez sajnos nem valósult meg, így a sziget ma teljesen lakatlanul, kihasználatlanul áll. A sziget strandokról sajnos nehezen megközelíthető, de a Velencei-tó titkai túránkon te is a partjára léphetsz!

4. TITKOS TÜKÖRTISZTÁSOK

A Velencei-tó vízfelületét csaknem 60%-ban nádas fedi. A nádasok között csak a tavon felnőtt kormányosok ismerik a titkos járatokat, amelyek belső tisztásokhoz vezetnek, ahova nem ér el a civilizáció szennye. A nádasok széltől védett, csendes ölén olyan öblök keletkeznek, ahol a víz olyan áttetsző, hogy könnyedén megfigyelhetők a víz alatti növények, apróbb állatkák, halak, sőt a madarak is ezeket a tisztásokat választják költőhelyül. Nem ismered a Velencei-tavat, ha nem láttad még a természetnek ezeket a rejtett csodáit!

5. MI VAN A BUMUGYÁBAN?

A Velencei-tavi halászok között az évszázadok során apáról fiúra szálltak a nádszigetek közti titkos átjárók nevei, melyek alapján azonosítani tudták, merre kell indulni a bőséges fogásért, vagy hogy hol lehet átjutni könnyedén a nádszigeteken. A tó egyes részeit ma hivatalosan is ezekkel a különleges népnyelvi szavakkal jelölik, ilyen például a Bumugya, a Lakner-kapu vagy a Papkert-alja.

👇ÉRDEKEL? 👇

! NE MARADJ LE !
HÍVD GYORSAN: 06209473244

6. MŰALKOTÁSOK ÁLLNAK A TÓBAN

2018-ban, a 12. Velencei-tavi Symposion keretében a Velnece-szigeten és a környékén ismert képzőművészek természetes anyagokból alkottak különféle alkotásokat. Érdekes képződmények figyelhetők meg a bálna-csontváztól a furcsa totemoszlopokig.

Ő már elköltözött...

7. PELIKÁNOK IS LAKTÁK A TAVAT

A 18. Század végéig fészkeltek a Velencei-tavon a rózsás pelikánok. Eltűnésük arra vezethető vissza, hogy a folyószabályozások miatt a Velencei-tó környékéről eltűntek természetes élőhelyeik: a sekély vizzel elárasztott, időnként szárazra kerülő ártéri részek. Másrészt pedig, mivel a pelinkánok igencsak sok halat esznek, a helyi halászok is nagyban pusztították fészkeiket. Mára az állat teljesen eltűnt a tóról, s soha nem tért vissza. Visszatértek és napjainkban igen gyakran megfigyelhetők a nagykócsagok, melyekből 1960-ra sajnos már csak 6-8 pár fészkelt a tavon, illetve százával fészkelnek itt a hattyúk is, akik ugyancsak a 1990-es évek elejétől népesítik be újra nagy számmal a Velencei-tavat.

Szeretnél még többet megtudni a Velencei-tóról? Járd be velünk a titkos ösvényeket, lépj velünk a szigetre, less meg ritka madárfajokat velünk!

👇ÉRDEKEL? 👇

! NE MARADJ LE !
HÍVD GYORSAN: 06209473244

A túra ára: 15.000 Ft / hajó vagy 2500 ft / fő

ÉRDEKLŐDJ AZ ALÁBBI ELÉRHETŐSÉGEKEN

+36209473244

sarkanyhajobazis@gmail.com